Czego nie jeść po skalingu?

czego-nie-jesc-po-skalingu

Skaling w najprostszym możliwym ujęciu polega na pozbyciu zalegającego się kamienia nazębnego. Godny uwagi jest fakt, że przeważnie zbira się on w okolicy szyjek zębowych. Należy zatem pamiętać o jego systematycznym usuwaniu. Pacjenci bardzo często zastanawiają się czego nie jeść po skalingu. Czy wspomniana metoda pozwala na skuteczne pozbycie się tego problemu?

Skaling – na czym polega?

Skaling polega na pozbyciu się kamienia nazębnego przy pomocy mechanicznych lub ręcznych skalerów stomatologicznych. Wspomniane urządzenia wytwarzają bowiem drgania cechujące się bardzo wysoką częstotliwością, które stomatolog przenosi na powierzchnie zębów. Polega to na przyłożeniu specjalnej końcówki skalera do ścianki danego zęba. W rezultacie dochodzi do pękania, a następnie odpadania kamienia nazębnego.

Dzięki temu lekarz może dokonać usunięcia zarówno kamienia widocznego przez pacjenta, jak i szkodliwego kamienia znajdującego się pod powierzchnią dziąseł. Koniecznie należy zdawać sobie sprawę, że omawianemu zabiegowi będzie towarzyszył bardzo nieprzyjemny odgłos, który wynika z generowania ultradźwięków.

Zalecenia po skalingu

Rekomendowane jest wykonywanie ckalingu przynajmniej raz na pół roku. Osoby, które mają skłonności do tworzenia się osady mogą mieć wykonywany zabieg nawet co 4 miesiące. Pacjenci, którzy chcieliby cieszyć się zdrowym i pięknym uśmiechem jak najdłużej powinno stosować się do kilku bardzo prostych zaleceń. W pierwszej kolejności należy powstrzymać się od jakiegokolwiek jedzenia i picia przez 2 godziny od momentu zakończenia zabiegu.

Zdecydowanie najlepszym możliwym rozwiązaniem będzie picie w tym czasie tylko wody mineralnej. Ponadto przez najbliższe 24 godziny rekomendowane jest utrzymanie białej diety. Trzeba zatem unikać barwiących pokarmów. Należy wśród nich wymienić: szpinak, buraki, czerwone wino, sos pomidorowy, soki owocowe, jagody, czekoladę czy herbatę. W przypadku wystąpienia ewentualnej nadwrażliwości warto zastosować specjalną pastę do na nadwrażliwych zębów. Przeważnie dolegliwości ustępują do 3 dni od momentu wykonania zabiegu.

Jedzenie po skalingu

Stomatolodzy rekomendują, aby przez trzy dni od momentu przeprowadzonego zabiegu zachować białą dietę. Oznacza ona unikanie wszelkiego rodzaju barwiących produktów. Są to: czerwone wino, jagody czy buraki. Rekomendowane jest również unikanie kwaśnych produktów: coca-cola, cytryna i pomarańcze. Mogą one bowiem przyczynić się do zwiększonej nadwrażliwości zębów.

Skaling – efekty po zabiegu

Warto wiedzieć, że skaling daje pacjentowi nie tylko efekt estetyczny. Godny uwagi jest fakt, że klient zyskuje nie tylko piękne zęby pozbawione nieestetycznych złogów, ale również zdrowie. Ponadto odkamienianie zębów umożliwia uniknąć niebezpiecznych i nieprzyjemnych powikłań, które mogą doprowadzić zarówno do chorób ogólnoustrojowych, jak i utraty zębów. Należy mieć świadomość, że najbardziej nowoczesne metody pozwalają na wygładzenie zębów, pozbycie się kamienia, a także nadanie im niezwykle atrakcyjnego wyglądu.